Το Μακρύ Ταξίδι του Αχιλλέα

Είναι σχεδόν αδύνατο το να καταγραφεί το οδοιπορικό τόσων ανθρώπων μέσ’ από σπαρασσόμενα εδάφη και ξένες επικράτειες, ωσότου αθέλητα καταλαγιάσουν σε νέους τόπους που όμως γίνανε η δεύτερη πατρίδα. Και όμως, η πρώτη δεν έμεινε απλά στο υποσυνείδητο. Ακόμα και άσπλαχνη, ήτανε πανταχού παρούσα. Πώς, άλλωστε, ήταν νοητό να γίνει διαφορετικά;
Καιρό μετά η οδύσσεια θα τελειώσει. Τ’ αχνάρια όμως μείνανε ανεξίτηλα στο σώμα και τη μνήμη τους σαν αριθμοί από το ολοκαύτωμα. Θα συνεχίσει επαναλαμβανόμενος έτσι, με μια μορφή που θα θυμίζει αρχαία τραγωδία, κείνος ο αιμάτινος χορός ενός λαού που γρήγορα ξεχνά και εύκολα παθιάζεται. Θα’τανε θεία ευχή κάπου εδώ αυτός ο κύκλος να ΄κλεινε, έστω και αν τα τελευταία θύματά του ήτανε, πράγματι, εντελώς μα εντελώς αχρείαστα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Ένα “μυθιστόρημα” που στηρίζεται όμως σε περίπου είκοσι προσωπικές μαρτυρίες- αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων, όταν προς το τέλος του ΄Εμφυλίου έφυγαν από τη βόρεια ΄Ελλάδα για να εγκατασταθούν μετά μια πραγματική οδύσσεια στην- τότε- Τσεχοσλοβακία. Κείνος ο κόσμος των ανηλίκων και πρώην ανταρτών, “αφήνοντας το όπλο παρά πόδα” κατάφεραν να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα, κρατώντας πάντα στην άλλη μισή τους καρδιά ένα κομμάτι για τη γενέθλια γη. Οι πιο πολλοί μετά από χρόνια γυρίσανε στην πρώτη τους πατρίδα, μα μερικοί μ΄ αγιάτρευτες πληγές.

kokosis02a

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ISBN: 978 960 221 498 5
ΤΙΜΗ: (Ενδεικτική) 10 €
ΣΕΛΙΔΕΣ: 140